Évekkel ezelőtt egyenesen az infarktus okozójának kiáltották ki a tojást, mondván, hogy a magas koleszterinszint első számú kiváltó oka. Egy ideig divat lett tojást nem enni – de szerencsére ez is egy múló „divatdiéta” lett és győzött a józan ész, meg a tudomány. Igen, lehet tojást enni, a tojásfogyasztásnak nem egyenes következménye az infarktus, és természetesen ebben az esetben is fontos a mérték.
Mi a helyzet a tudomány jelenlegi állása szerint a tojással? Lehet-e, kell-e, mennyit ajánlott fogyasztani belőle? Okoz-e egészségügyi problémát a tojásfogyasztás?
Miért hibás a tojásfogyasztás radikális lecsökkentése?
Mert ha a magas koleszterinszinted csökkentenéd 0 tojásbevitellel, nem érsz el vele eredményt, mivel a koleszterinszintünket a belső termelődés ÉS a külső bevitel adja együttesen. Ha teljesen lecsökkented azoknak az élelmiszereknek a fogyasztását, melyek koleszterint tartalmaznak, a belső termelődés fokozódni fog, hiszen koleszterint a hormonális működése miatt is elő kell állítania a szervezetnek! Az emberi test megint túljárt a divatdiéták eszén…
A tojás kifejezetten egészséges étel
Kevés olyan élelmiszer akad, amelyben szinte minden makro- és mikrotápanyag, vitamin és ásványi anyag megtalálható. A tojásból egyedül a szénhidrátok, a C-vitamin és az élelmi rostok hiányoznak, így az egyik legtáplálóbb ételről van szó. Fontos megemlíteni, hogy a tojásban található különböző B-vitaminok jótékony hatással vannak a bőrre és a hajra, emellett az idegrendszert is támogatják. A tojássárgájában nagy mennyiségben előforduló kolin serkenti az agyműködést, ami szellemi munkát végző emberek számára elengedhetetlen és terhesség idején is hasznos a magzati idegrendszer fejlődésére nézve. A tojás egyike a kevés természetes D-vitamin forrásoknak. A tojásban található zsírtól való rettegni azért is felesleges, mert valójában egy nagyon alacsony kalóriatartalmú élelmiszerről van szó: darabja kb. 72 Kcal-t tartalmaz, ezzel szemben magas fehérje- és zsírtartalmának köszönhetően könnyen eltelít, így diétázók is bátran fogyaszthatják.
Ahogy minden másra igaz: a tojásevést sem érdemes túlzásba vinni.
Az optimális tojásfogyasztás mértéke normál koleszterinszint esetén heti 6-7 sárgája. Magas koleszterinszint esetén is elfogyasztható heti 3-4 tojás sárgája, fehérjéből viszont ehetünk többet. Készülhet például úgy rántotta, hogy 1 sárgája és 3 fehérje van benne.
Mi számít tojásevésnek?
A heti tojásmennyiségbe minden beleszámít, az is, ha a tojást panírban, tésztában, süteményben vagy éppen rakott, töltött ételekben fogyasztod. A tojás tehát nem tiltott, sőt ajánlott étel, de tarts mértéket!
A legkényelmesebb életmódváltás nem csak fogyni vágyóknak!
Kényelmes, komplett táplálkozási rendszer, egészségtudatos, dietetikus által összeállított, finom, változatos ételekkel.
A Smartfood fogyókúrázók, diétázók, sőt, cukorbetegek, IR-esek és PCOS-ben szenvedők, valamint babát tervezők visszajelzései szerint is eredményes.