Az elkerülhető halálozások legfőbb okozói Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos megbetegedések, valamint a cukorbetegség és egyéb krónikus anyagcsere-betegségek. Ezek a betegségek szinte mindig összefüggésben állnak az életmóddal, különösen a táplálkozással és a mozgásszegény életmóddal. A helyes táplálkozás központi szerepet játszik a betegségek megelőzésében: az étrend beállításával csökkenthető ezeknek a megbetegedéseknek a kockázata.

Magyarországon az elkerülhető halálozás sajnos kiemelkedően magas szinten áll

Az Európai Unióban itt halnak meg a legtöbben olyan okok miatt, amelyek megelőzhetők lennének. Az emberek inkább gyógyszert kapkodnának egy kialakult betegségre, mint, hogy elhiggyék az orvosoknak, dietetikusoknak és más egészségügyi szakembereknek: a hosszú és egészséges élet idő előtti megszakadása mögött sokszor életmódbeli problémák, helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, dohányzás és alkoholfogyasztás állnak.

Hogyan befolyásolják az általunk elfogyasztott ételek a szívünk állapotát?

Az elkerülhető halálozások legfőbb okozói Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos megbetegedések, valamint a cukorbetegség és egyéb krónikus anyagcsere-betegségek.

A leggyakoribb haláloknak, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának több fő oka van, amelyek közvetlen vagy közvetett kapcsolatban állnak a nem megfelelő életmóddal és táplálkozással.

– Magas vérnyomás (hipertónia): A tartósan magas vérnyomás nagy terhelést ró az érfalakra, amely hosszú távon károsítja azokat és érelmeszesedéshez vezethet.

– Magas koleszterinszint: A “rossz” LDL-koleszterin lerakódik az érfalakban, ami érszűkületet okoz, míg a “jó” HDL-koleszterin segít eltávolítani a felesleges koleszterint. Ha az LDL-szint tartósan magas, érelmeszesedés alakul ki, ami szűkíti az artériákat.

– Dohányzás: A dohányzás károsítja az érfalat, növeli a vérnyomást, és elősegíti a vérrögképződést, ami szívinfarktushoz vezethet.

– Elhízás és mozgáshiány: A túlsúly hozzájárul a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint kialakulásához, és növeli az infarktus kockázatát.

– Cukorbetegség: A diabéteszes emberek erei gyakran károsodnak a megemelkedett vércukorszint miatt, ami gyorsítja az érelmeszesedést.

– Stressz: A stressz önmagában az infarktus elsődleges kockázati tényezője, de sokan ennek hatására túlevésbe, érzelmi evésbe menekülnek, ami idővel súlygyarapodáshoz inzulinrezisztenciához és magas vérnyomáshoz vezethet.

Hogyan segíthet a megfelelő táplálkozás az infarktus megelőzésében?

– Csökkentett só- és cukorfogyasztás: A túlzott sófogyasztás magas vérnyomáshoz vezethet, míg a túlzott cukorfogyasztás hozzájárulhat az elhízáshoz és a cukorbetegséghez. Magyarországon az emberek átlagosan több sót fogyasztanak, mint amennyit az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánl.

– Növényi alapú étrend: A zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák és hüvelyesek magas rosttartalmuk miatt segítenek a vércukorszint szabályozásában, a testsúly kezelésében, valamint a koleszterinszint csökkentésében. A rostok fogyasztása ezen kívül hozzájárul a vastagbélrák megelőzéséhez. Mindez nem a húsfogyasztás teljes elhagyását, hanem korlátozását jelenti. Fogyasszunk minden étkezéshez zöldséget, gyümölcsöt és kerüljük a vörös húsokat!

– Egészséges zsírok beiktatása: A telítetlen zsírsavakban gazdag ételek, mint az olívaolaj, a diófélék és a halak fogyasztása segíti a szív- és érrendszer védelmét, és csökkentheti a „rossz” LDL-koleszterin szintjét.

– Alkohol korlátozása: Az alkohol fogyasztása növeli a májbetegségek, a magas vérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az sem elhanyagolható szempont, hogy az alkohol emellett kalóriadús, így az elhízáshoz is hozzájárulhat.

A megfelelő táplálkozás, például a mediterrán étrend – amely a Smartfood menü alapja is – követése, amely bővelkedik növényi alapú élelmiszerekben, olívaolajban, halakban és diófélékben, tudományosan bizonyítottan csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az ilyen étrend csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, és elősegíti az érrendszer rugalmasságának fenntartását, amelyek mind kulcsfontosságúak az infarktus megelőzésében.

A halálról beszélni nem kényelmes. Egy hosszú, tartalmas élet végén a halál teljesen természetes és elfogadható, hiszen az élet része. De más a helyzet akkor, ha olyan ember hal meg, aki még évei számát tekintve élhetne és élvezhetné az idős éveit. Ilyenkor sokakban felmerül, hogy hogyan lett volna elkerülhető, megelőzhető az „értelmetlen” tragédia?

Az életmódbeli változtatások, különösen a helyes táplálkozás, döntő szerepet játszanak az infarktus és más szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében. Ha rendszeresen odafigyelünk étrendünkre, és aktív életmódot folytatunk, jelentős mértékben javíthatjuk a szívünk egészségét és növelhetjük életkilátásainkat. 

 

A legkényelmesebb életmódváltás nem csak fogyni vágyóknak!

Kényelmes, komplett táplálkozási rendszer, egészségtudatos, dietetikus által összeállított, finom, változatos ételekkel.
A Smartfood fogyókúrázók, diétázók, sőt, cukorbetegek, IR-esek és PCOS-ben szenvedők, valamint babát tervezők visszajelzései szerint is eredményes.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

SF hírlevél feliratkozás