Az inzulinrezisztensek számára a cél az ételek lassú felszívódásának biztosítása, a glikémiás index csökkentése. Az ételek felszívódásának lassítása segíthet a vércukorszint stabilizálásában, és még számos további előnye van. De hogyan érhető el a glikémiás index csökkentése? Erről lesz szó a továbbiakban. 

Hogyan érhető el a cél, azaz az ételek felszívódásának lassítása?

Minden tápanyagcsoportban lehetséges az alapanyagokat vagy az elkészítési módot megváltoztatni úgy, hogy az elfogyasztott étel glikémiás indexe kedvezőbb legyen. 

Édes ételek, italok – kávé, tea, limonádé – esetén a hozzáadott cukrot helyettesítsük. Érdemes elsősorban az ételek természetesen édes ízét alapul venni, és csak, ha szükséges, édesítőszert használni cukor helyett. Ha leszoktatjuk magunkat a fehércukros ételekről, sokkal intenzívebben érezzük majd az édes ízt, így sok esetben elegendől lesz a gyümölcsök saját cukortartalma vagy minimális édesítőszer használata. 

Teljes kiőrlésű gabonák a felszívódás lassításáért

Gabonafélék esetén használjunk teljes kiőrlésű, durum termékeket a fehérliszt helyett.  A teljes kiőrlésű gabonák a gabonaszem külső részét – a korpát és a csírát -,  valamint a magbelsőt is tartalmazzák, ezért magasabb az ásványianyag-, vitamin- és rosttartalmuk. Ez a plusz rostanyag elnyújta a szénhidrát felszívódását, így mérsékelődik az inzulinszint emelkedése. 

A teljes kiőrlésű gabonának további előnyei vannak a hagyományos fehérliszttel szemben. A magas rosttartalom miatt a rostok több vizet vesznek fel, nő a térfogatuk és teltségérzetet is okoznak. Tehát ha teljes kiőrlésű kenyeret fogyasztasz, később éhezel meg. Fontos tehát azzal tisztában lenni, hogy a fehérliszt és teljes kiőrlésű liszt nem a kalóriatartalmában különbözik, hanem a hatásmechanizmusában!

A megfelő mennyiségű és minőségű tápanyag kedvezőbb felszívódást biztosít

Nagyon fontos,, hogy minden egyes étkezést pontosan tervezzünk meg. Gyümölcsöt vagy kekszet nem önmagában kell fogyasztani, mert a felszívódásukat lassítani kell – ezért szerepel például chiamag, mandula vagy mák a dietetikusok által javasolt kisétkezésekben. Az értékes gabonafélék, illetve a megfelelő mennyiségű – legalább napi 5 adag – zöldség és  gyümölcs rosttartalma szintén csökkenti a a glikémiás indexet. De fontos az ételek zsírtartalma is. A zsír ugyanis lassítja a felszívódást, de a túl nagy zsírtartalom hízáshoz vezet. Ezért javasolt a light tejtermék használata, mert így a zsírtartalom csökkenti a GI-t, de túlságosan zsíros sem lesz az étel.

Inzulinrezisztensek számára különösen fontosa az ételek felszívódásának lassítása

Inzulinrezisztencia esetén általában a szénhidrátbevitel mérséklésére is szükség van. Nem úszható meg tehát a mérés: a pontos szénhidrátmennyiséget az ételek grammra meghatározott és aztán kimért alapanyagaival lehet biztosítani.
Fontos eloszlatni azt a tévhitet, hogy az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, fogyni vágyók nem ehetnek gyümölcsöt. Dehogynem! A trükk az, hogy lassítani kell a gyümölcsben levő szénhidrát felszívódását és korlátok közé szorítjuk az elfogyasztott gyümölcs mennyiségét. Igen, dinnyét is lehet enni, de nem egy fél dinnyét, akkor sem, ha 40 fok van!

Ezért javasolt uzsonnára például a túrós-gyümölcsös palacsinta, mandulába forgatott túrógombóc gyümölccsel, mákos meggyes puding, vagy éppen a kókuszos almás csokis zabkeksz.

Semmiről sem kell lemondani inzulinrezisztensként sem, csak étkezz okosan!

A legkényelmesebb életmódváltás nem csak fogyni vágyóknak!

Kényelmes, komplett táplálkozási rendszer, egészségtudatos, dietetikus által összeállított, finom, változatos ételekkel.
A Smartfood fogyókúrázók, diétázók, sőt, cukorbetegek, IR-esek és PCOS-ben szenvedők, valamint babát tervezők visszajelzései szerint is eredményes.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

SF hírlevél feliratkozás