Számtalan diéta és rengeteg táplálkozással kapcsolatos tévhit terjed mind az interneten, mind az emberek között a fogyásról. Na de mi az igazság? Mi az ami használ? Íme 10 pontba szedve  olvashatod a leggyakoribb diétás tévhiteket, amelyek biztosan nem működnek, és azt is, hogy mi a probléma velü.

  1. Diétás tévhit: A gluténmentes étrend a jó, attól múlik el a puffadás

Ha nincs orvos – gasztroenterológus által – diagnosztizált gluténérzékenységünk, a gluténérzékenység öndiagnózisa rendkívül veszélyes. Ha azt gondoljuk, hogy emésztőrendszeri problémáinkat az oldja meg ha kiiktatjuk a gabonaféléket nem csupán kiszúrunk magunkkal, főleg, ha egyébként szívesen fogyasztunk pékárut, hanem az egészségünket is maradandóan károsíthatjuk.  Sokan mondják: „Ha túl sok pékárut eszem, puffadok.” A kijelentésben a kulcs a “túl sok”! Ha javítani akarunk az állapoton, nem a teljes megvonás a megoldás, hanem a kenyér – és  gluténtartalmú ételek ésszerű mértékű fogyasztása.
Milyen probémát okoz a glutén megvonása?  Székrekedéshez, rosthiányos táplálkozáshoz vezethet és megnő az esély a 2-es tipusú cukorbetegség kialakulásnak.

  1. Diétás tévhit: A méz jobb, mint a cukor

A méz élettani hatása ugyanolyan mint a cukornak. Amennyiben csupán napi 1-2 teáskanál mézet fogyasztunk nem okozhat problémát.  De ha a nagy mennyiségű cukorbevitelünket szeretnék úgy csökkenteni hogy mézre váltunk, semmivel sem teszünk jobbat a szervezetünknek a cukorbevitel tekintetében.

  1. Diétás tévhit: A citromos víztől lefogyunk

Sokan azt hiszik, hogy a citromos víz energetizál, méregtelenít, fokozza az anyagcserét. Pedig ebben az esetben annyi történik, hogy citromot tettünk a vízbe. Nyáron így kellemes, hűsítő italt kapunk.
Mely esetben hasznosabb a citromos víz a citrom nélkülinél? Ha nehezen fogyasztjuk el a napi szükséges folyadékmennyiséget és így jobban esik az ivás, akkor segíthet a fogyásban, mert több folyadékot fogyasztunk, kedvezünk az emésztésnek és az anyagcserének, ami összefügg a fogyással.

  1. Diétás tévhit: Méregtelenítő kúrára szükségünk van

Méregtelenítő léböjtkúrával többet ártunk, mint használunk. A méregtelenítést a nap 24 órájában elvégzi az erre “szakosodott”  szervünk, a májunk.
Sokan mondjákt, hogy jobban érzik magukat a méregtelenítő léböjtkúrától. Ez valóban így van, de nem azért, mert megszabadultunk a “méregtől”, hanem a sok gyümölcs és zöldség által rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat viszünk be a szervezetünkbe – ami a kúra előtt lehet, hogy egyáltalán nem volt jellemző  a táplálkozásunkra. Az ezt követő fogyás nem zsírból, hanem izomból és vízből történik, a kúra végeztével minden elvesztett deka visszajön. Hiszen ilyenkor visszatérünk a régi, rossz szokásainkhoz, a nem megfelelő étrendhez.

  1. Diétás tévhit: Fehérjeszelet kell edzés után

Fehérjét fontos pótolnunk olyan edzés után, amikor jócskán igénybe vettük az izomzatunkat. De ezt hobbisportolóként tegyük meg normál táplálék formájában, amelyben nem csak fehérjét biztosító hús, hal vagy sajt, illetve egyéb fehérjeforrás van, hanem antioxidánsokban gazdag salátákat, zöldségeket is tartalmaz. Ezeket a fontos tápanyagokat a shake-ek nem pótolják. Mikor fogyasszuk? Egy 30 perces kardio után nem feltétlenül van szüksége rá a szervezetünknek, ez plusz energiabevitelnek számít.

  1. Diétás tévhit: Nem lehet krumplit rizst, tésztát enni

Dehogynem, lehet!
A B-vitaminokat tartalmazó komplex szénhidrátokra szükségünk van. Pótolhatjuk őket kölesből, bulgurból, quinoából is, de egy héten egyszer a rizs, krumpli vagy a tészta is ugyanúgy fontos tápanyagokhoz fog hozzájuttatni bennünket. Ezek nélkül sokan nem éreznék teljesnek az étkezésüket.

  1. Diétás tévhit: Mindenmentesen kell táplálkozni

A tej- és gluténmentes táplálkozás annak szükséges, akinek orvos által igazolt allergiája, intoleranciája van valamely ételösszetevővel – vagy összetevőkkel – szemben. Ebben az esetben javasolt az étrend dietetikussal történő kialakítása. Az indokolatlan, átgondolatlan tej- és gluténmentes táplálkozás hiánybetegségekhez vezet. Ráadásul a “mentes” ételeknek magas a zsírtartalmuk, többszörös a kalóriatartalmuk mint egy gyümölcsös túrótortának, sőt még egy csokis szeletnél is többet tartalmazhatnak. A magvaknak, aszalványoknak is van kalóriatartalma, ezt is érdemes belekalkulálni az étrendbe.
Az ételekhez hozzáadott cukorra valóban nincs szüksége szervezetünknek, érdemes arra törekedni, hogy a finomított cukrot kiiktassuk az étkezésünkből. Ha feltétlenül szükséges pótoljuk minimális édesítővel.
Sokan gondolják, hogy a húsmentes étrend is jobban fogyaszt a húst tartalmazóhoz képest. Ez sem igaz, hiszen a hús pótlására használt sajtnak is magas lehet a zsír- és kalóriatartalma. 

  1. Diétás tévhit: Étkezés után közvetlenül nem lehet gyümölcsöt enni. A legjobb, ha csak délelőtt és magában fogyasztjuk a gyümölcsöt

Gyümölcsöt ebéd után és uzsonnára is szabad, sőt érdemes fogyasztani. Értékes ásványi anyagokat, rostokat, vitaminokat tartalmaznak, amelyek nélkülözhetetlenek a test egészséges működéséhezhez.  Sőt, víztartalmuk is hozzájárul a napi folyadékbevitelhez.
Fontos tudni, hogy a gyümölcsöket nem tanácsos magukban fogyasztani mert a gyümölcssav-tartalmuk sokak gyomorsav termelődését fokozza, illetve gyors felszívódásúak, ami gyakori oka a hízásnak, a vércukorszintemelő, majd magas inzulint kiváltó hatása miatt. Ezért érdemes a gyümölcshöz pár szem olajos magot vagy túrót fogyasztani, hogy lassítsuk a gyümölcs felszívódását. 

  1. Diétás tévhit: A szétválasztó diéta működik

Valóban működik. Rövid távon, de milyen áron? A diéta során a szervezet sokként reagál a megvonásra ésobb esetben zsírt, rosszabb esetben izmot fog felhasználni az energianyerésre. Azonban ezek a diéták nem folytathatók tartósan életmódváltás nélkül. Amint a szervezet érzékeli, hogy hiányt szenved valamilyen fontos tápanyagból, a tartalékokból történő energiafelhasználás megáll, és a szervezet raktározásba kezd. Ezután jön a jojó effektus és rossz esetben akár a dupláját hízzuk vissza a leadott kilóknak.

  1. Diétás tévhit: A koplalás alkalmas a tartós és eredményes fogyásra

Sokan azzal magyarázzák, hogy a minimális kalóriabevitel deficitet eredményez. Ez valóban így van, de fontos hangsúlyozni: amint a testünk érzékeli, hogy hiányt szenved valamilyen fontos tápanyagból, a tartalékokból történő energiafelhasználás megáll, és a szervezet raktározásba kezd. Hosszú távon pedig tarthatatlan a nem evés, hiszen káros az egészségre. Számtalan betegség okozója lehet, nem beszélve az immunrendszer, az izomzat leépüléséről, a depressziós állapot kialakulásáról.
Az éhezéssel szemben a kiegyensúlyozott, pontosan adagolt vegyes, örömteli táplálkozás heti 0,5-1 kg súlycsökkenéssel egészséges fogyást eredményez. 

A legkényelmesebb életmódváltás nem csak fogyni vágyóknak!

Kényelmes, komplett táplálkozási rendszer, egészségtudatos, dietetikus által összeállított, finom, változatos ételekkel.
A Smartfood fogyókúrázók, diétázók, sőt, cukorbetegek, IR-esek és PCOS-ben szenvedők, valamint babát tervezők visszajelzései szerint is eredményes.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

SF hírlevél feliratkozás