A “mentes” divat egyik legnagyobb átverése, hogy “cukormentes” édességből bátran lehet fogyasztani. Nos, a probléma azzal a tévhittel kezdődik, hogy létezik cukormentes édesség. Nem, nem létezik. Amiről sokan azt gondolják, hogy cukormentes, valójában hozzáadott cukortól mentes – és ez lényeges különbség!
Mit nevezünk „cukormentes” élelmiszernek?
Azok az élelmiszerek nevezhetők cukormentesnek, amelyek 100 grammjában 0,5 g alatti a cukortartalom. Így például már egy natúr joghurt sem cukormentes, hiszen a 4 gramm szénhidráttartalmából a tápértékjelölésnél látható: ebből cukor 4 gramm. Ez a cukor tejcukor, ami természetes módon előforduló cukor.
Az édesítőszeres lekvár csomagolásán is szerepel a szénhidráttartalom, ebből cukor x gramm. Ebben az esetben a természetes módon előforduló gyümölcscukrokat jelenti az „ebből cukor” jelölés. Az édesítőszeres gyümölcsjoghurt esetében a cukorérték a természetesen előforduló tejcukor és gyümölcscukor összegéből adódik.
Ne keress cukormentes élelmiszert, nem fogsz találni!
Mi az, ami édes és egészséges? A hozzáadott cukor nélküli termék! A gyártók kötelezettsége, hogy az élelmiszerek csomagolásán feltüntessék a cukortartalmat, így azt is, hogy ha az hozzáadott cukor nélkül, csak természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz. Éppen ezért mindig figyelmesen nézd meg a vásárolni kívánt élelmiszer csomagolásán az összetevők listáját, ugyanis itt tudod ellenőrizni, hogy egy termék rejt-e hozzáadott cukrot vagy sem.
Azt hiszed, hogy cukormentes, pedig csak álnéven jelölik a benne rejlő cukrot
Sokan azt gondolják, hogy egészségesnek gondolt ételt fogyasztanak, mert az összetevők listájában nem szerepel a cukor szó. Pedig a cukornak számos „álneve” van. Sőt, azzal is tisztában kell lenni, hogy a méz, bár sok vitamint, antioxidánst tartalmaz, de jelentős része cukor, fruktóz és glükóz.
Ezek a szexi álnevek mind-mind hozzáadott cukrot jelölnek: kukorica-, glükóz-, fruktóz-, agávé-, invertcukor vagy szörp, dextróz, nádcukor, melasz, keményítőszirup, maltóz, szacharóz juharszirup, barnacukor, pálmacukor, karamell.
Miért válasszuk a hozzáadottcukor-mentes élelmiszereket?
Az egészségünk megőrzése érdekében fontos az étrendünk tudatos tervezése. A cukor fogyasztása hozzájárulhat az elhízáshoz, a cukorbetegség kialakulásához és növeli az édesség utáni sóvárgást.
Természetesen az édességről, az édes ízekről nem kell lemondanunk. A hozzáadottcukor-mentes édességek választása hozzájárulhat az egészséges táplálkozáshoz és a megfelelő testsúly fenntartásához, olyan alternatívát kínálnak, amelyek ízélményt nyújtanak anélkül, hogy az egészséget károsítanák. A gyümölcsök, magok és természetes édesítők felhasználásával készült édességek nemcsak finomak, hanem táplálóak is lehetnek. Akár minden nap fogyaszthatunk édességet, könnyedén beilleszthetjük a napi étrendünkbe. Érdemes a nassolást kisétkezésre, azaz tízóraira vagy uzsonnára időzíteni. Az egészséges finomságok fogyasztásával nem csupán a testünknek teszünk jót, de a lelkünk is hálás lesz a törődésért.
A legkényelmesebb életmódváltás nem csak fogyni vágyóknak!
Kényelmes, komplett táplálkozási rendszer, egészségtudatos, dietetikus által összeállított, finom, változatos ételekkel.
A Smartfood fogyókúrázók, diétázók, sőt, cukorbetegek, IR-esek és PCOS-ben szenvedők, valamint babát tervezők visszajelzései szerint is eredményes.