A vitaminok létfontosságú szerepet játszanak egészségünk megőrzésében és számos biokémiai folyamatban. Ezek a kis, de rendkívül hatékony tápanyagok segítenek a testünknek megfelelően működni, és hiányuk súlyos egészségügyi problémákat okozhat. A blogbejegyzésben körbejárjuk a legfontosabb vitaminokat, és feltárjuk, hogy mindegyik mire jó.
A-vitamin:
Az A-vitamin rendkívül fontos szerepet játszik a látásban, a bőr egészségének fenntartásában, valamint az immunrendszer erősítésében. Hozzájárul a sejtek növekedéséhez és differenciálódásához is.
Hol található? Sárgarépa, édesburgonya, spenót, brokkoli, máj, tojás.
B-vitaminok (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12):
A B-vitaminok csoportja számos fontos szerepet tölt be. A B-vitaminokat aszerint számozzuk, milyen sorrendben fedezték fel őket. Segítik az energia-anyagcserét, támogatják az idegrendszer működését és részt vesznek a sejtosztódásban.
A B1-vitamin (tiamin) hiánya egyoldalú, szélsőséges táplálkozás miatt is kialakulhat. Például ha valaki túlzott mértékben fogyaszt gombát, kelbimbót, feketeribizlit, melyek úgynevezett antitiamin hatásúak, akkor étvágytalanság, hányás, hasmenés jelentkezhet. Továbbá a cukorbetegség, az alkoholizmus, a folsavhiány, bizonyos savkötők, vizelethajtók is csökkentik a felvételét.
B2-vitamin hiánynál gyakori a szájzug berepedezés. A megoldás ekkor nem a “multivitaminozás” – ekkor minden vitaminból pluszban kapunk és esetleg A-vitamin többletet is okozhatunk -, hanem az odafigyelés az étrendre. Ugyanis a B2- vitamin hiánya helytelen táplálkozásnál, a bélbaktériumok pusztulásánál – pl. antibiotikumos kúra esetén – fordul elő, de antidepresszánsok, az alkoholizmus is fokozzák a hiányát.
B3-vitamin: A triptofán nevű fehérjéből is előállítjuk. Mivel a kukoricában nincs triptofán, így azoknál akik azt nagy mennyiségben fogyasztják vagy alkoholproblémájuk van, gyakori a hiánya. Tünete bőrgyulladás, hasmenés, elbutulás.
A pantoténsavról, azaz B5-vitaminról érdemes tudni, hogy a bélbaktériumok is előállítják.
A B12-vitamin nélkülözhetetlen a véralvadáshoz és az idegrendszer egészségéhez.
Hol találhatók? Teljes kiőrlésű gabonafélék, hús, tojás, tejtermékek, hüvelyesek, zöld levelű zöldségek.
C-vitamin:
A C-vitamin erős antioxidáns, azaz segít megvédeni a sejteket a káros szabadgyököktől. Továbbá fontos szerepet játszik a kollagénképződésben, amely elengedhetetlen a bőr, a haj és a körmök egészségéhez, erősíti az immunrendszert.
Hol található? Citrusfélék (narancs, citrom), paprika, eper, brokkoli, spenót.
D-vitamin:
A D-vitamin elengedhetetlen a kalcium és a foszfor felszívódásához, ami szükséges a csontok és fogak egészségéhez. A vitamint szervezetünk napfény hatására állítja elő, ezért nyáron nem, de a téli időszakban elengedhetetlen a fogyasztása. Azonban fontos, hogy túlsúlyosak, elhízottak egész évben egészítsék ki étrendjüket 3-4000 NE D-vitaminnal, ami a normál tápláltsági állapotúak számára javasolt mennyiség duplája. Ez azért fontos számukra, mert a felhalmozódott zsírmennyiség „rabul ejti” a D-vitamint és nem tud hasznosulni. Hiánya fokozhatja a diabétesz, csonttörés és bizonyos rosszindulatú daganatos kialakulásának kockázatát is.
Hol található? Napfény, illetve kis mennyiségben zsíros halak (mint a lazac és a tonhal), tojás, gomba, D-vitaminban gazdag tej és tejtermékek. De pótlására van szükség, élelmiszerrel nem tudunk kellő mennyiséget bevinni a szervezetbe!
E-vitamin:
Az E-vitamin antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, védi a sejteket a károsodástól, az oxidatív stressztől. Szerepet játszik az immunrendszer működésében, valamint elősegíti a bőr egészségét.
Hol található? Növényi olajok (pl. napraforgóolaj), magvak (mandula, mogyoró), zöld leveles zöldségek.
K-vitamin:
A K-vitamin fontos a vér alvadási folyamatában, segítve a sebek gyógyulását. Emellett részt vesz a csontok egészségének fenntartásában.
Megkülönböztetünk K1- és K2-vitaminokat. A K1-vitamint táplálékkal fogyasztjuk el, a K2-vitamint a bélrendszer jótékony baktériumai termelik. A bélflóra gyengülésével, a jótékony bélbaktériumok pusztulásával K2-vitamin hiánya alakulhat ki. Ez például antibiotikumos kezelés esetén előfordulhat. Az A-vitamin túlzott fogyasztása gátolja a K-vitamin felszívódását, amely szükséges a véralvadáshoz. Aki olyan gyógyszert szed – bizonyos véralvadásgátlók -, melyeknél ügyelni kell a K-vitamin napi mennyiségére, a naponta fogyasztható mennyiség a magas K-vitamin tartalmú zöldségekből 10 dkg/nap, 5 étkezésre elosztva. Tehát nem tilos a zöldség, de fontos a mértéke hiszen a nagyobb mennyiség megakadályozza, hogy kifejtse a véralvadásgátló a hatást.
Hol található? Zöld leveles zöldségek (káposzta, spenót), brokkoli, máj, tojás.
A vitaminok létfontosságúak az egészségünk szempontjából.
Az optimális mennyiségű vitaminbevitel segít megelőzni a betegségeket, erősíteni az immunrendszert és fenntartani a testünk megfelelő működését. Fontos megjegyezni, hogy a vitaminokat kiegyensúlyozott étrend révén kellő mennyiségben juttatjuk be a szervezetünkbe. Pótlásra csak hiányállapot esetén, orvosi tanácsra van szükség, mivel túlzott mennyiségű vitaminbevitel is káros lehet. Az egészséges életmód és a változatos táplálkozás – amelyet a Smartfood menü biztosít – a kulcs a vitaminokkal teli élet eléréséhez.
A legkényelmesebb életmódváltás nem csak fogyni vágyóknak!
Kényelmes, komplett táplálkozási rendszer, egészségtudatos, dietetikus által összeállított, finom, változatos ételekkel.
A Smartfood fogyókúrázók, diétázók, sőt, cukorbetegek, IR-esek és PCOS-ben szenvedők, valamint babát tervezők visszajelzései szerint is eredményes.