Az IR-esek, azaz inzulinrezisztenciában szenvedőknek sem kell lemondaniuk a finom falatokról. Szinte mindent fogyaszthatnak egy kis csavarral: számukra a cél az ételek lassú felszívódásának biztosítása, a glikémiás index csökkentése. Hogyan érhető el a cél, azaz az ételek felszívódásának lassítása és a glikémiás index csökkentése? Íme!

Az IR-esek a hozzáadott cukrot helyettesítsék! 

Ha édesítésre van szükség, érdemes az ételek természetese édes ízére hagyatkozni és csak ha szükséges, édesítőszert használni cukor helyett. Jó hír, hogy ha leszoktatjuk magunkat a fehércukros ételekről, sokkal intenzívebben érezzük majd az édes ízt. Így a legtöbb esetben elegendő lesz a gyümölcsök saját cukortartalma vagy minimális édesítőszer használata az édességekhez.

IR-esként használj teljes kiőrlésű, durum termékeket!

A teljes kiőrlésű gabonák a gabonaszem külső részét – a korpát, a csírát -,  valamint a magbelsőt is tartalmazzák, ezért magasabb az ásványianyag-, vitamin- és rosttartalmuk. Ez a plusz rostanyag elnyújtja a szénhidrát felszívódásának időtartamát, így mérsékelődik az inzulin emelkedése. Emellett a rostok vizet vesznek fel, nő a térfogatuk és teltségérzetet is okoznak. Fontos tudni tehát: a fehérliszt és teljes kiőrlésű liszt nem a kalóriatartalmában különbözik, hanem a hatásmechanizmusában!

Ha IR-es vagy (és ha nem, akkor is) fogyassz értékes gabonaféléket, zöldségeket, gyümölcsöket megfelelő mennyiségben! 

Ez azért fontos, mert a rosttartalom csökkenti a a glikémiás indexet.

Gondosan válogasd meg az alapanyagokat, legyenek IR-kompatibilisek!

Egy példa: ha túrót, mascarponét keverünk a gyümölcsös édességbe azért, hogy a zsírtartalom csökkentse a glikémiás indexet, akkor light terméket használjunk, hogy túlságosan zsíros se legyen az étel.

IR-esként különösen fontos a tervezés

Tervezd meg előre pontosan az étkezéseket a reggelitől a vacsoráig, vagy, ha szükséges, a pótvacsoráig. Szinte bármit fogyaszthatsz, de pl. gyümölcsöt vagy kekszet nem önmagában kell enni, mert a felszívódásukat lassítani kell. A Smartfood uzsonnákban ezért szerepel chiamag, mandula vagy mák.
Inzulinrezisztensek számára általában a szénhidrátbevitel mérséklésére is szükség van. Ezért fontos, hogy az ételek grammra meghatározottak legyenek és ez alapján pontosan történjen az  alapanyagok kimérése.

Semmiről sem kell lemondanod IR-esként sem, csak étkezz okosan! Az okos táplálkozás megtanulható, begyakorolható. Ha bizonytalan vagy abban, hogy mit fogyaszthatsz, vagy melyik alapanyagot mivel kombináld, fordulj dietetikushoz – dr. Gugli és a FB önjelölt táplálkozási tanácsadók helyett. A dietetikusok nem csupán étrendet állítanak össze számodra, hanem arra is megtanítanak, hogy hogyan tudod magadnak személyre szabni az étrendedet, IR-esként milyen szempontokat kell figyelembe venned az alapanyagok tekintetében és hogyan készítsd el ez alapján a menüdet.
Ha pedig kényelmesebb megoldásra vágysz és nem akarsz pepecselni a vásárlással, főzéssel, számolgatással, rendelj IR-barát menüt magadnak, például innen.

A legkényelmesebb életmódváltás nem csak fogyni vágyóknak!

Kényelmes, komplett táplálkozási rendszer, egészségtudatos, dietetikus által összeállított, finom, változatos ételekkel.
A Smartfood fogyókúrázók, diétázók, sőt, cukorbetegek, IR-esek és PCOS-ben szenvedők, valamint babát tervezők visszajelzései szerint is eredményes.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

SF hírlevél feliratkozás