Sokan terjesztik, hogy manapság hogy a mai tejek már nem olyan tejek, mint régen és antibiotikumot, illetve egyéb anyagokat tartalmaznak. És a tej a boci itala, emberi fogyasztásra valójában nem ajánlott. Nos, mindez téves és teljességgel alaptalan. Az Élelmiszerkönyv alapján tejnek csak azt nevezhetjük, ami kizárólag csak tejet tartalmaz és mást nem adtak hozzá. A tej (és más élelmiszerek) minőségének ellenőrzésére többek között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal hivatott és meg is teszi rendszeresen az erre vonatkozó intézkedéseket (https://portal.nebih.gov.hu/)


Miért tapasztaljuk a tejtermékektől a puffadást, emésztési nehézségeket és az egyéb tüneteket?
Mit nevezünk tejnek? Valóban tejet tartalmaz? Fogyasszuk-ne fogyasszuk?

A tej íze

Ha azt tapasztaljuk, hogy a különböző tejek íze eltér egymástól, az arra vezethető vissza, hogy milyen fajta állattól származik, milyen takarmánnyal etették. Például a holstein-fríz tehén hígabb, de több tejet, a jersey típusú tehén kevesebb, de „testesebb” tejet ad.
Jellemző közhiedelem, hogy a tejet felvizezik és ezért hígabb, lágyabb és különbözik a régen megszokott tejtől. A valóságban a folyamatot fölözésnek hívják, amikor a tejet és a tejszínt elválasztják egymástól és ezáltal állítják be a zsírtartalmat.

Miért érdemes tejet fogyasztani?

A tej a legjobb kalcium- és D-vitamin forrásunk. A napi szükséglet kalciumból 800-1000 mg, 2 dl tej 250 mg kalciumot tartalmaz.  Ha ezt például spenótból szeretnénk pótolni, 12 adagot kellene elfogyasztanunk. Az olajos magvak 100 grammja tartalmaz ugyanennyit. Kivéve a mákot, amely pedig 1000 mg kalciumot tartalmaz. Ám  ennek a mennyiségnek az elfogyasztásával 50-60 gramm zsírt is elfogyasztunk, ami jelentősen megnöveli a napi energiabevitelünket. Összehasonlításképp: tejből ekkora zsírbevitelt 2 liter 2,8%-os tej elfogyasztásával érhetnénk el, ám ez a szénhidrátbevitelünkben eredményezne jócskán nagy pluszt, ami a cukorbetegeknek, egyéb szénhidrát-anyagcsere zavarral küzdőknek nem kedvez.

Mennyi tejet, tejterméket fogyasszunk naponta?

A lényeg a tejfogyasztásban is a mérték. A kalciumbevitelünket napi 2 dl tej (250 mg kalcium), 5 dkg sajt (3-4 szelet, 350 mg kalcium), 150 g túró (150 mg kálcium) és 1 kis doboz natúr joghurt (180 mg kálcium) elfogyasztásával fedezhetjük is.
A tej nem csak a kalciumot tartalmazza jól felszívódó formában és nagyobb mennyiségben, hanem a D-vitamin tartalma is jelentős, melyek együttesen segítik a csontfejlődést. Ez  gyerekeknél különösen fontos. Emellett hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez.

Allergia vagy laktózintolerancia? Mennyi tejet és tejterméket fogyaszthatunk?

Tejallergiáról vagy laktóz – azaz tejcukor – intoleranciáról akkor beszélhetünk, ha ezt orvosi diagnózis alátámasztja. Egyéb esetben ez csak feltételezés! A tejallergia előfordulása a lakosság körében 2-3% és főként gyermekeknél jellemző, akik 3 éves koruk után sokszor „kinövik”. A tejcukorérzékenység előfordulása a világon 7-20% (egyes népcsoportoknál ennél magasabb is lehet).
Az első esetben az allergénmentes, azaz  tejmentes étrend a megoldás. Utóbbi probléma esetén a laktózszegény étrend. Sok esetben a laktózintolerancia egyéb betegség társbetegségeként jelenik meg (pl. gluténérzékenység, Crohn betegség, bélnyálkahártyát érintő fertőzésnél), ezért nem szabad csupán a tünetet kezelni, fontos megkeresni az okot is.
Ha valaki a fenti esetek valamelyike miatt tej- vagy laktózmentes/laktózszegény diétát kell, hogy tartson, figyeljen a kalcium és D-vitamin pótlásra! Növényi tejhelyettesítők esetén keresse az ásványi anyagokkal, vitaminokkal dúsított változatokat! Fontos tudni, hogy a laktózmentes termékek ugyanúgy tartalmaznak kalciumot és D-vitamint.

Hogyan fogyasszuk a tejet, tejtermékeket? Étkezz okosan!

Ha reális mennyiségeket fogyasztunk tejből és tejtermékekből a laktóz puffasztó hatásától nem kell tartanunk. A savanyított tejkészítmények, a túró és a sajt laktóztartalma a készítési eljárás hatására laktózt már alig tartalmaz. Ezek fogyasztásával is könnyedén biztosítható a szükséges kalciumbevitel. A diétás menüben jó, ha gyakran szerepel túró, mert remekül variálható, ízesíthető és kiváló kálciumforrás.
Találjuk meg a mértéket, változatosan és kiegyensúlyozottan étkezzünk! Ne végezzünk az internet alapján öndiagnózist. Egyrészt előfordulhat, hogy olyasmiről mondunk le, amit egyébként szívesen fogyasztunk. Másrészt hiányállapotot idézhetünk elő, ha valamilyen tápanyagtípust kizárunk a menünkből. 

A jelentkező problémának járjunk utána, sok esetben felszívódási zavar, a szélsőséges diétáktól kialakult bélflóra egészségének felborulása okozza a problémát és nem a tejtermék a bűnös a puffadásban, hasmenésben. A fontos nyersanyagok megvonásával az állapotot tovább súlyosbítjuk, így minden esetben kérjünk orvosi segítséget. Orvosi diagnózis mellett lehet a dietetikushoz tejmentes vagy laktózmentes, laktózszegény diétáért fordulni.

A legkényelmesebb életmódváltás nem csak fogyni vágyóknak!

Kényelmes, komplett táplálkozási rendszer, egészségtudatos, dietetikus által összeállított, finom, változatos ételekkel.
A Smartfood fogyókúrázók, diétázók, sőt, cukorbetegek, IR-esek és PCOS-ben szenvedők, valamint babát tervezők visszajelzései szerint is eredményes.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

SF hírlevél feliratkozás